Косовските сърби в северната част на Косово масово бойкотират частичните местни избори

...
Косовските сърби в северната част на Косово масово бойкотират частичните местни избори
Коментари Харесай

Сърбите бойкотират местните избори в Северно Косово

Косовските сърби в северната част на Косово всеобщо бойкотират частичните местни избори в 4 общини. До обяд там са дали своят вот малко над 300 души от имащите право на глас повече от 45 хиляди. Те бяха проведени от управляващите в Прищина, където през ноември представители на сръбската общественост подадоха оставка от локалните институции. Очаква се повишаване на напрежението в региона.

Избори под високо напрежение се организираха в Северно Косово. Районът, където сърбите са болшинство и обичайно предан към Белград, трябваше да избере висши общински чиновници. До вота се стигна, откакто сърбите се отдръпнаха от косовски институции, като администрация, полиция и съдилища. след конфликтите сред живеещите в северна част и косовската полиция предходната есен.

В 19-те изборни секции в северната част на страната могат да гласоподават 45 000 гласоподаватели, към 95% от които са сърби.

Президентът на Сърбия Александър Вучич още в събота съобщи, че сърбите в Северно Косово ще бойкотират локалните избори. Дълбоките разделения в района, който се отдели от Сърбия през 2008 година, остават.

 
Тези избори са същите като всички предходни и в случай че сърбите не вземат участие в тях, тогава какви са очакванията ни за бъдещето?
Сладжана Пантович, сръбски самостоятелен претендент

Бойкотът на изборите в четирите северни общини, рискува да задълбочи напрежението, което продължава през последните месеци сред косовското държавно управление и сърбите.

 
Тези избори не трябва да се организират. Те би трябвало да се отсрочат за друго време, за след два-три месеца. Сега не е подобаващото време за избори.
Ненад Игич, локален гражданин

Основната партия, представляваща сърбите, заявява, че няма да признае легитимността на локалните институции въз основа на гласоподаване с доста ниска изборна интензивност.

Изборите се организират повече от месец, откакто Европейски Съюз разгласи съглашението за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина, реализирано в Охрид, което обаче и двете страни не подписаха.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР